طی سالهای اخیر عزتالله ضرغامی از جمله کسانی بوده است که به صورت هدفمند تلاش شده است از او چهرهای مثبت و تا حدی متفاوت تصویر شود. او که از افراد مورد اعتماد خامنهای است، خود با حضور در فضای مجازی و انتشار پستهایی با ادبیاتی متفاوت از دیگر کارگزاران جمهوری اسلامی، این پروژه را پیش میبرد.
رییس سابق صداوسیمای جمهوری اسلامی بر آن است نقش بازجوی خوب اینترنت در ایران را بازی کند و شاید این ماموریت به او محول شده است؛ اگر در نظر بگیریم چهرههایی همچون «رسول جلیلی» در شورای عالی فضای مجازی هستند که صراحتا و بدون هیچگونه تعارف کلامی علیه اینستاگرام و دیگر شبکههای اجتماعی با تندترین واژهها سخن میگویند و چهرههایی چون ضرغامی هم در آنجا هستند که در همه شبکههای اجتماعی حضور دارند. او البته زمانی که تلگرام فیلتر شد از آنجا رفت؛ گرچه روشن نیست چرا در توییتر - که آن هم فیلتر است - هنوز مانده است!
افتخار به سانسور در تلویزیون
عزتالله ضرغامی که پیشوند «سید» را نیز به همراه خود دارد در سال ۱۳۳۸ در تهران به دنیا آمده است و از جمله کسانیست که به حضور در میان اشغالگران سفارت آمریکا در آبان ۵۸ - که ضربات سختی به منافع ملی کشور وارد کرد - افتخار میکند. او از جمله چهرههای جمهوری اسلامی است که از همان سالهای ابتدایی تلاش میکرد خود را به هسته سخت قدرت در جمهوری اسلامی نزدیک کند و شاید بتوان گفت او بخشی از این هسته بود؛ اگر در نظر بگیریم ریاست بر صداوسیمای جمهوری اسلامی - که همارز یک وزارتخانه است - به هر کسی محول نمیشود.
خامنهای بر صداوسیمایی که قرار است چهره نظام او باشند بسیار حساس است و اینکه کسی را به مدت ۱۰ سال بر ریاست صداوسیما میگمارد نشان از اعتماد صددرصدی اوست. عزتالله ضرغامی از خرداد ۱۳۸۳ تا آبان ۱۳۹۳ رییس صداوسیمای جمهوری اسلامی بود؛ نهادی که در میان بخش بزرگی از ملت ایران به «صداوسیمای میلی» مشهور است. او در همان سال ۱۳۹۳ نشان «جهادگر عرصه فرهنگ و هنر» را دریافت کرد که نشان میداد نهادهای بالادستی در جمهوری اسلامی چه اندازه از تلاش او در صداوسیما برای انعکاس تمایلات نظام خشنود هستند.
ضرغامی البته هنوز آن اندازه در نقش خود به عنوان یک بازجوی خوب فرو نرفته است که به سانسور در دوره مدیریت خود در تلویزیون افتخار نکند. چنانکه در اردیبهشت ۹۹ به ابداعات خود در پدیده ضدفرهنگی سانسور مینازد و نام آن ابداعات را هم «مبارزه با سانسور» میگذارد!
او در این باره چنین گفته است: «الان در برخی فیلمها کلا اینقدر صحنهها را تغییر میدهند که میبینی یک میزانسن جدید ساختهاند. من برای مبارزه با سانسور روتوسکوپی را راهاندازی کردم. میدیدم در خیلی از فیلمها به خاطر یک صحنه کل سکانس را کنار میگذاشتند. اوایل انقلاب برخی فیلمهای چهگوارا را ترجمه میکردند و بقیه هم میدیدند. برخی جاها میگفت برو جلو تفنگت را بردار و به خدا توکل کن! مردم هم باور میکردند. اما چهگوارا چنین ادبیاتی نداشت. ما گفتیم صحنههای فیلمها نباید حذف شود. پوشش طراحی کردیم و بعد احجام، ۹۹ درصد صحنههایی را که حذف میشدند و مردم نمیتوانستد ببینند امروز میبینند. حتی اگر خانمی با آقایی در رختخواب بود با روتوسکوپی کلا او را از رختخواب بیرون میآوردیم. انگار آن آقا تنها است.»
ضرغامی و درگیری با حسن روحانی
ضرغامی نیز به مانند خیلی دیگر از آدمهای جمهوری اسلامی کثیرالاشتغال بوده و پستهای متعددی داشته است که در معرفینامه سایت تابناک - از سایتهای مورد اعتماد نظام - میتوانید لیستی از پستهای او را ببینید. ولی آنچه در میان پستهای او باید برجسته شود سپاهی بودن ضرغامی است. او عملا یک پاسدار سپاه بوده است؛ نهادی که از سوی ایالات متحده آمریکا، نهادی تروریستی اعلام شده است و فعالیت برخی نهادهای زیرمجموعه آن همچون نیروی قدس نیز توسط اتحادیه اروپا تروریستی شناخته شده است.
بر اساس چنین اعتماد گستردهای به ضرغامی است که او از سوی خامنهای به عضویت شورای عالی فضای مجازی در میآید؛ نهادی که بنا به تعریف، عالیترین نهاد تصمیمگیر در کشور در حوزه اینترنت و فضای مجازی است. او در آنجا نیز بر خلاف تصویری که از خود عرضه میکند، نگران «ارزشهای اسلامی و انقلابی» است. از جمله میتوان به بهمن ۱۳۹۷ و درگیری لفظی «حسن روحانی» و «عزتالله ضرغامی» در همان شورا اشاره کرد.
بنا به روایتی که «محمد ایمانی» - دبیر سیاسی کیهان - عرضه کرده است، ضرغامی - رییس سابق صداوسیما و عضو شورای عالی فضای مجازی - در آن جلسه به برخی از سخنان روحانی در زمینه فیلترینگ و فضای مجازی و حجاب اشاره میکند و آنها را با «ارزشهای اسلامی و انقلابی» معارض میخواند. روحانی عصبانی میشود و با خشم میگوید: «من نباید به شما پاسخ بدهم، پاشو برو بیرون! ضرغامی هم پاسخ میدهد که شما نمیتوانید اعضای شورا را بیرون کنید.» حسن روحانی خود از جلسه بیرون میرود و پس از آن نیز بنا به توصیه یکی از «مقامات عالی نظام» ضرغامی دیگر به جلسات شورای عالی فضای مجازی نمیرود. گرچه ضرغامی در اردیبهشت ۹۹ اذعان کرد که خامنهای بین آن دو آشتی داده است و اکنون او در جلسات حضور پیدا میکند.
ضرغامی و بغض از تمجید از پهلوی
عزتالله ضرغامی در بهمن ۹۷ همچنین تلویحا ناراضیبودن «میلیونها نفر» در فضای مجازی را ناشی از «تحریک عواطف و موجسازی» دانست و در توضیح سخن خود هواداری از دوران پهلوی و تمجید از آن دوران در فضای مجازی فارسیزبان را «ساخته و پرداخته» دانست و گفت: «فضای مجازی فضای سوژهها است، بسیاری از مواقع حرفها در این فضا با عقل و منطق و دلیل نیست. ... یک سوژهای را پیدا و عواطف را تحریک و موجسازی میکنند و میلیونها نفر را ناراضی نشان میدهند؛ این طبع فضای مجازی است. ... دشمنان خیلی تلاش میکنند در بعضی از سایتها حکومت منفور پهلوی و شاه تحقیرشده را با عکس و فیلم به گونهای مقتدر نشان دهند. ... برخی، تصاویری از خاندان پهلوی پخش میکنند که رژیم طاغوت در منطقه قدرت داشته اما واقعیت این است که سران جهان، محمدرضا پهلوی را عددی حساب نمیکردند».
یک بازجوی خوب نهایتا یک بازجو است؛ حتی اگر تلاش کند در توییتر و اینستاگرام «کولبازی» در بیاورد و از خود چهرهای متفاوت ترسیم کند. او نیز در نهایت باید گزارش پرونده را به بالادستی خود ارائه دهد. طبیعیست که وقتی خامنهای از روند حاکم بر فضای مجازی ناراضی باشد، بازجوی منصوب او نیز نمیتواند از جریان حاکم بر فضای مجازی فارسیزبان خوشوقت باشد و طبیعیست که به عنوان نمونه، محبوبیت پهلوی را مصنوعی جلوه دهد!