Search

شریل سندبرگ، اولین زنی که عضو هیئت مدیره فیس‌بوک شد

تواناتک: شریل سندبرگ از قدرتمندترین زنان جهان است که سابقه کار در بسیاری از کمپانی‌های مطرح دنیا را در کارنامه خود دارد. او در سال ۱۹۶۹ در شهر واشنگتن دی‌سی و در خانواده‌ای یهودی به دنیا آمد. پدرش چشم پزشک بود و مادرش دکترای ادبیات فرانسوی داشت. اما الگویش مادربزرگی بود که تاثیری به سزا در زندگی وی گذاشت. زنی که در خانواده‌ای فقیر در نیویورک به دنیا آمده بود و یک تنه با غلبه بر همه سختی‌ها، توانسته بود تحصیلاتش را تمام کند و خانواده‌اش را ثروتمند سازد. خانواده شریل زمانی که او نوجوان بود، به میامی نقل مکان کردند. شریل پس از اتمام تحصیلات ابتدایی برای ادامه تحصیل در رشته اقتصاد، وارد دانشگاه هاروارد شد و مدرک لیسانس خود را در این رشته با رتبه‌ای ممتاز گرفت. کمی بعدتر در رشته مدیریت بازرگانی این دانشگاه پذیرش گرفت و با اختلافی چشم‌گیر از سایر هم‌کلاسی‌هایش، موفق به اتمام این دوره شد.

از بانک جهانی تا گوگل و فیسبوک

پس از اتمام تحصیل، وی کار خود را به همراه استاد راهنمایش در بانک جهانی آغاز کرد و در آنجا بر روی برنامه‌های سلامت جهانی به ویژه در ارتباط با هند کار کرد. پس از آن به وزارت خزانه‌داری امریکا پیوست و در سال ۱۹۹۹ زمانی که ۲۹ ساله بود، سر دفتر این وزارت‌خانه شد. دو سال بعد از این سمت کناره گرفت و در سال ۲۰۰۱ برای پیگیری رویاهایش به «سیلیکون ولی» مهاجرت کرد. شریل در آنجا به کمپانی گوگل پیوست  به عنوان نایب‌رئیس فروش آن‌لاین این شرکت مشغول به کار شد. «لری پیج» و «سرگئی برین»، موسسان شرکت گوگل معتقدند که شریل به شدت در سودآوری شرکت در آن سال‌ها تاثیر گذار بوده و منشاء سودآوری بسیاری برای گوگل شده است. در این دوره وی یکی از مهم‌ترین اهداف زندگی‌اش را در گوگل پیگیری کرد که همان بال فعالیت‌های انسان‌دوستانه گوگل بود. سندبرگ از موسسان این بخش گوگل به شمار می‌رود.

6147267034_35093a6c9c_z.jpg

شریل در سال ۲۰۰۸ از گوگل خداحافظی کرد و قرار بود به عنوان سردفتر روزنامه «واشنگتن پست» شروع به کار کند اما سرنوشت طور دیگری برای او رقم خورد. ماجرا از این قرار بود که شریل در یک مهمانی در کریسمس آن سال به طور اتفاقی «مارک زاکربرگ»، موسس فیس‌بوک را ملاقات می‌کند، زاکربرگ که به دنبال یک مدیر ارشد اجرایی می‌گشت، در همان مهمانی به طور غیر رسمی به شریل پیشنهاد این شغل را می‌دهد و کمی بعد سندبرگ راهی فیسبوک می‌شود. این همکاری باعث تحولی عظیم در این شرکت شد، شرکتی که تا پیش از آن چندان به فکر سودآوری نبود و بیشتر دوست داشت محیطی جذاب را برای مخاطبان‌اش فراهم آورد، با رهبری سندبرگ در جهت سودآوری حرکت کرد و در مدت کوتاهی با جذب تبلیغات به شرکتی غول آسا مبدل شد. این پیروزی بزرگ باعث شد تا شریل هشتمین عضو هیئت مدیره فیس‌بوک و اولین زن این هیئت شود.

یکی از پنجاه زن قدرتمند و ثروتمند جهان

با نگاهی در دسته‌بندی‌های مختلف لیست قدرتمند‌ترین و ثروتمندترین زنان جهان از سال ۲۰۰۵ ،در می‌یابیم که سندبرگ همیشه در فهرست پنجاه نفر اول جای داشته است. به گزارش مجله فوربس وی با داشتن سرمایه‌ای بالغ بر یک میلیارد دلار، نهمین زن قدرتمند جهان در سال گذشته بوده است و البته تمام قدرت وی از ثروتش ناشی نمی‌شود بلکه فعالیت‌های پررنگش در زمینه توانمندسازی زنان باعث درخشش بیشتر وی شده است. کتابی که وی در سال گذشته در زمینه توانمندسازی زنان نوشت، بیش از یک میلیون نسخه  به فروش رفت؛ این کتاب هنوز هم  در لیست کتاب‌های پرفروش قرار دارد. شریل همچنین در این زمینه سخنرانی‌هایی در تد نیز با عنوان «چرا تعداد کمی از زنان در مناصب مدیریتی مشغول هستند» ارائه کرده است. او در این سخنرانی‌ها جهان مطلوب و برابر را جهانی می‌داند که در آن: «زنان مدیریت نیمی از کشورها و کمپانی‌های جهان را بر عهده داشته باشند و مردان مسئولیت و کارهای نیمی از خانه‌های جهان را به دوش بکشند.»

flickr-6772182527-hd.jpg

سابقه کاری و حرفه‌ای شریل سندبرگ نشان می‌دهد که او در هر شرکتی منشاء پیشرفت سریع و سودآوری بسیار بوده و همین این امر باعث شده است تا به مدیری قابل تبدیل شود که شرکت‌های بزرگی خواستار همکاری با وی باشند. سابقه کاری سندبرگ به خزانه‌داری امریکا، بانک جهانی، گوگل و فیس‌بوک ختم نمی‌شود؛ او هم اکنون عضو هیئت مدیره کمپانی‌هایی چون والت دیزنی (شرکت بزرگ انیمشن و فیلم‌سازی)، استارباکس (کافی‌شاپ زنجیره‌ای بین‌المللی)، انجمن جهانی توسعه، زنان برای زنان، شورای تبلیغ، وی دی و بسیاری کمپانی‌های دیگر است.

123505874392462c1390450269095jpg13910466935.jpg

شریل و توانمند‌سازی زنان

اقدامات وی درباره توانمندسازی زنان به همراه کتابی که در این زمینه نگاشته است، منبع الهام  و شکل گیری بسیاری از تشکل‌ها و اجتماعات زنان شده است که بر روی مسائلی در زمینه توانمندسازی زنان کار می‌کنند. خود وی نیز همیشه در جهت این هدف تلاش کرده است، هر چند که برخی از گروه‌های فمینیستی وی را متهم می‌کنند که فعالیت‌ها و حرف‌هایش فقط به درد طبقه‌ای خاص از زنان می‌خورد و شامل همه نمی‌شود. شریل اما معتقد است که زنان باید از حداقلی از دانش و کنش‌های اجتماعی بهره‌مند شوند تا بتوانند پله های ترقی را طی کنند و گرنه همیشه در خانه نگاه داشته می‌شوند.

سندبرگ مدیری است که در آینده بسیار بیشتر از او و دستاورد‌هایش خواهیم شنید، زنی که معیارهای ثابت مدیریتی در عرصه تجارت را به چالش کشید و نشان داد که زنان می‌توانند با اراده و دانشی که دارند باعث پیشرفت و ترقی شرکت‌ها شوند.

شریل دو بار ازدواج کرده است و از ازدواجش دومش دو فرزند دارد. همسرش، «دیوید گولدبرگ»، نیز از نابغه‌های دنیای تکنولوژی و کارمند سابق یاهو و بینان‌گذار شرکت «سوروی مانکی» است.