Search

حسین کرامتی؛ از حامیان نقض آزادی اینترنت در ایران

حسین کرامتی از جمله عوامل نقض گسترده آزادی اینترنت در کشور است. او مدیرعامل شرکت «سامانه گستر سحابپرداز» است که در سال ۱۳۹۳ به ثبت رسیده است.

رادیو فردا در گزارشی که در مهر ۱۴۰۱ تهیه کرده بود، از تماس چند تن از منابع مرتبط با این شرکت گفت که در گفت‌وگو به این رسانه، از این واقعیت پرده برداشتند که شرکت سحاب، مجری اصلی فیلترینگ اینستاگرام و سایفون در ایران بوده است.

بر اساس این گزارش، منابع رادیو فردا همچنین به این مسئله اشاره کرده‌اند که پروژه زیرساخت فیلترینگ اینترنت در ایران در قسمت «تحلیل کلان‌داده‌ها» انجام می‌پذیرد و این قسمت آنجایی است که دست سحاب در کار است، که بخشی از فعالیت آن، «کار با کلان‌داده‌ها» است.

وقتی به منابع درون کشور رجوع شود، این واقعیت قابل مشاهده است که منابع داخلی نیز از شرکت سحاب به عنوان یکی از شرکت‌هایی یاد می‌کنند که در جهت «ارائه راهکارهایی برای پاسخ به نیازهای داده‌ای سازمان‌ها» و به عنوان «شریک تجاری» سازمان‌های درون کشور فعالیت می‌کند.

شرکت سحاب، مجری اصلی فیلترینگ اینستاگرام و سایفون در ایران بوده است

خود این شرکت نیز در وبسایت خود، خود را این‌گونه تعریف می‌کند: «سحاب در سال ۱۳۹۳ با هدف حل مسائل جمع‌آوری، نگهداری و تحلیل داده تشکیل شد و امروز برای نیازهای مختلف داده‌ای کسب‌وکارها و راه‌حل‌های داده‌محور ارائه می‌کند».

این شرکت طرف قرارداد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز است که از جمله نهادهای اصلی محدودسازی اینترنت در ایران است. رقم‌هایی نزدیک به ۱۰۰ میلیارد تومان از جمله‌ رقم‌های مورد معامله بین وزارت ارتباطات و شرکت سحاب است. به عنوان نمونه نام یکی از این قراردادها بین وزارت ارتباطات و شرکت سحاب چنین بوده است: «ایجاد سامانه تجمیع مولفه‌های طرح جامع صیانت فرهنگی – اجتماعی». از نام طرح روشن است چه اهدافی را دنبال می‌کند!

حسین کرامتی، مدیرعامل سحاب نیز از حامیان ایده «فیلترینگ هوشمند» است. فیلترینگ هوشمند در واقع فیلترینگ نرم است و به جای آنکه دسترسی مخاطبان به پلتفرم‌ها را محدود کند، تلاش می‌کند محتواهای موجود در پلتفرم‌ها را فیلتر کند.

همچنین به گفته یکی از منابع مطلع به تواناتک، حسین کرامتی از حامیان اصلی پروژه «اینترنت ملی» یا همان «اینترانت» است. به گفته این منبع مطلع گرچه نام این فرد در قالب پروژه «اینترنت ملی» کم شنیده شده است ولی او از افراد اصلی این جریان از زمان وزارت آذری جهرمی بوده است.

نکته جالب توجه این است که وقتی به گفت‌وگوی حسین کرامتی با وبسایت «راه پرداخت» – که در درون کشور فعالیت می‌کند – رجوع کنیم، خواهیم دید که او در قالب انتقاد از طرح صیانت در واقع راه‌حلی هوشمندانه‌تر از این طرح را به ناقضان آزادی اینترنت در ایران توصیه می‌کند؛ فیلترینگ محتوا. البته کرامتی در این گفت‌وگو به جای فیلترینگ و نقض آزادی کاربران اینترنت از عبارت مورد علاقه طراحان صیانت استفاده می‌کند؛ یعنی«قانونگذاری»!

حسین کرامتی در این گفت‌وگو – که در شهریور ۱۴۰۰ انجام شده است – میگوید: «به جای صرفا قانون‌گذاری برای پلتفرم‌ها، باید روی تولید محتوای مناسب تمرکز داشت، اما در طرح هیچ اشاره‌ای به این موضوع نشده است. هر طرحی که می‌خواهد در رابطه با این فضا به وجود آید، باید به‌ صورت جدی به بحث محتوا ورود کند». اگر به لیست مشتریان شرکت سحاب نیز نگاهی بیندازیم، خواهیم دید که در صدر مشتریان خدمات این شرکت، «شرکت ارتباطات زیرساخت» قرار دارد که از جمله شرکت‌های دولتی زیرمجموعه وزارت ارتباطات است و در زمینه توزیع پهنای باند شبکه اینترنت در کشور فعالیت می‌کند. این شرکت نقش پراهمیتی در زمینه محدودسازی دسترسی آسان کاربران ایرانی به اینترنت دارد.

در پاییز ۱۴۰۱ این شرکت از سوی وزارت خزانه‌داری ایالات متحده و مشخصا «دفتر کنترل دارایی‌های خارجی ایالات متحده آمریکا» به علت مشارکت در خدمات فیلترینگ اینترنت در ایران، تحریم شد. شرکت سحاب نیز در واکنش بیانیهای صادر کرد و مدعی شد برای کیفیت بهتر دسترسی کاربران ایرانی به اینترنت فعالیت می‌کند!

راستی شرکتی که با وزارت ارتباطات جمهوری اسلامی فعالیت می‌کند، چگونه می‌تواند در جهت دسترسی «بهتر» کاربر ایرانی به اینترنت فعالیت کند؟!